Satanofobi (Şeytan Korkusu)

0
621

Doğaüstü Korkular

10 Madde ile ‘Düşmanımın Başına Bile Gelmesin’ Diyeceğiniz Amansız Fobi: Şeytan Korkusu

Fobiler illa ki somut bir şeyden kaynaklanmaz. Şeytan, cehennem ve hayalet korkuları da oldukça yaygındır. Bilgi edinmek için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

Şeytan Fobisi Nedir?

“Sürekli, anormal ve yersiz bir şeytan korkusu” olarak tanımlanan bu yaygın fobi, her yıl şaşırtıcı şekilde sayısız insanın gereksiz strese girmesine neden olur.

Çoğu şeytan korkusu terapisi aylar veya yıllar alabilir ve hastanın korkusuyla tekrar tekrar yüzleşmesini gerektirebilir. Bunun tamamen gereksiz olmasının yanı sıra genellikle durumu daha kötü bir hale de getirebilir. Halbuki şeytan korkusu, doğru yöntemlerle ve fobik kişinin 24 saatlik bağlılığıyla giderilebilir.

Satanofobi, şeytan korkusu ve şeytandan korkmak gibi çeşitli isimlerle bilinen bu sorun, yaşam kalitesini açıkça düşürür. Panik ataklara neden olabilir, insanları sevdiklerinden ve iş ilişkilerinden uzak tutabilir. Her ne kadar herkes şeytan korkusunu kendine özgü yaşasa ve farklı belirtiler tecrübe etse de, genelde bu belirtiler arasında nefes darlığı, hızlı nefes alma, düzensiz kalp atışları, terleme, baş dönmesi ve genel olarak korku hissi yer alır.

Şeytan korkusu için çeşitli potent ilaçlar reçete edilse de, yan etkiler ve/veya geri çekilme belirtileri şiddetli olabilir. Daha da ötesi bu ilaçlar, şeytan fobisini veya diğer fobileri “tedavi” etmez. En iyi haliyle kimyasal etkileşim yoluyla geçici olarak belirtileri giderebilir.

SEBEPLER

Bütün korkular ve fobiler gibi şeytan korkusu da bir koruma mekanizması olarak bilinçsiz gelişir. Geçmişinizde bir noktada, şeytanla bağlantılı bir olay veya travmanızın olması muhtemeldir. Asıl tetikleyici bir çeşit gerçek yaşam korkusu olabilirken durum filmler, televizyon veya belki de travmayı yaşamış başka birini görmüş olmak gibi onlarca durumla da tetiklenebilir.

Olumsuz çağrışım yeterince güçlü oldukça bilinçsiz zihin, “Bütün bunlar çok tehlikeli. Tekrar böyle bir durumun içine girmemek için kendimi nasıl koruyabilirim? Biliyorum ki şeytana korkunç hisler bağlayacağım, bu şekilde gelecekte güvenli ve temiz olacağım” şeklinde düşünebilir. Tıpkı şeytan korkusunun doğuşu gibi… Durumlara duyguları bağlamak, insanların öğrendiği ilk yollardır. Ama bazen bağlantıyı yanlış yaparız.

Gerçek fobi kendini farklı yollarda açığa çıkarır. Bazı hastalar bu durumu hemen her zaman yaşar ve diğerleriyse buna uyarı cevabı olarak karşılık verir.

İşte şeytan korkusu olarak bilinen “Satanofobi”ye 10 maddelik kısa bir bakış:

1-) Fobi, kişinin gündelik yaşamını etkileyecek ölçüde yoğun yaşanan korkulara işaret eden bir anksiyete bozukluğudur.

Fobi, kişinin gündelik yaşamını etkileyecek ölçüde yoğun yaşanan korkulara işaret eden bir anksiyete bozukluğudur.

Fobiler kişinin yaşantısına, anılarına ve travmalarına bağlı olarak belirli şeylere ya da durumlara yönelen korkulardır. Kelime, Yunan mitolojisinde korku tanrısı olan “Phobos”un adından türemiştir.

2-) Fobiler somut durumlara karşı duyulabileceği gibi soyut, hayali kavramlara ve durumlara da yönelebilir.

Fobiler somut durumlara karşı duyulabileceği gibi soyut, hayali kavramlara ve durumlara da yönelebilir.

Kişi, kendisini tehdit ettiğini düşündüğü durumlardan ya da şeylerden korkar. Korku, yaşamımızı sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğumuz önemli ve son derece gerekli bir duygudur. Fakat korku nesnesi ortada olmadan, yani kişi tehlike altında olmadan da korku duymaya başlamışsa, korku kişinin yaşamına hükmetmeye başlar ve fobi de bu noktada ortaya çıkar.

3-) Şeytan fobisi de mevcut olmayan, hayali bir duruma yönelen ve toplumda ender rastlanan fobilerden bir tanesidir.

Şeytan fobisi de mevcut olmayan, hayali bir duruma yönelen ve toplumda ender rastlanan fobilerden bir tanesidir.

Şeytana, çeşitli iblislerin kişinin benliğini yönetmesine ya da sonsuza kadar cehennemde yanmaya yönelen bu fobi, yoğun anksiyete, titreme, nefes darlığı, kalp atışlarında düzensizlik ve kimi zaman sinir krizi gibi durumlara yol açabilen, yaşam fonksiyonlarını çok ciddi ölçüde etkileyebilen bir korkudur.

4-) Şeytan fobisi kişinin geçmişte yaşadığı travmalardan ya da genetik aktarımdan kaynaklanabiliyor.

Şeytan fobisi kişinin geçmişte yaşadığı travmalardan ya da genetik aktarımdan kaynaklanabiliyor.

Yapılan incelemelere göre çoğunlukla çok küçük yaşta yaşanan travmalar sebebiyle gelişen bu fobiye terapi ve ilaçlar bile kesin bir çözüm sunamıyor, yalnızca geçici bir takım rahatlamalar sağlayabiliyor.

5-) Kişiyi sosyal yaşantısından koparan bu fobi, uç noktalara ulaştığı takdirde başka fobilere yol açabiliyor.

Kişiyi sosyal yaşantısından koparan bu fobi, uç noktalara ulaştığı takdirde başka fobilere yol açabiliyor.

Kişiyi sosyal yaşantısından ve sevdiklerinden koparan bu durum, ilerleyen dönemde karanlık korkusuna, yalnız kalma korkusuna ve benlik üzerindeki kontrolü yitirme korkusuna kadar pek çok başka korkuya yol açabiliyor. Normalde fobilerin üstesinden tamamen gelmenin en önemli yolu onlarla yüzleşmek olarak görülür fakat şeytan fobisi, kişi şeytanla yüzleşemeyeceği için tedavisi çok daha zor olan fobiler arasında yer alıyor.

6-) Bu fobi, kişinin durumla özdeşleştirdiği belirli objelerden, kişilerden ya da sembollerden kaçınmasına sebep olabiliyor.

Bu fobi, kişinin durumla özdeşleştirdiği belirli objelerden, kişilerden ya da sembollerden kaçınmasına sebep olabiliyor.

Kişiye özgü olan ve fobiyi tetikleyebilen bu belirli durumlar, kişinin panik ve anksiyete hissini arttırabiliyor. Bu tür durumlarda kişinin gündelik yaşamda mümkün olduğu ölçüde bu nesne ve kişilerden kaçınması, daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için önemli etmenler arasında yer alıyor.

7-) Kişinin kaçınmak istediği, bilinçaltına bastırılmış gerçeklikleri gün yüzüne çıkartması açısından psikoloji biliminin önem verdiği bir fobidir.

Kişinin kaçınmak istediği, bilinçaltına bastırılmış gerçeklikleri gün yüzüne çıkartması açısından psikoloji biliminin önem verdiği bir fobidir.

Kişinin kaçınmak istediği, bilinçsizce hayatından çıkartmaya çalıştığı ve bunu davranışlarıyla açıkça belli ettiği arzular, psikoloji biliminin en büyük ilgi alanıdır. Şeytan korkusuna sahip olan insanlarda, bilinçaltına itilmiş arzuları ortaya çıkartmanın en güvenli yolu, bu korku üzerinden diğer eksiklik duygusu yaratan bilinçaltı problemlere ulaşmaktır.

😎 Bu fobiye sahip insanların ilginç özelliklerinden biri de, kendileri gibi şeytan korkusuna sahip olan insanlarla karşılaştıklarında kendilerini daha rahat hissetmeleridir.

Bu fobiye sahip insanların ilginç özelliklerinden biri de, kendileri gibi şeytan korkusuna sahip olan insanlarla karşılaştıklarında kendilerini daha rahat hissetmeleridir.

Şeytan korkusuna sahip olmak demek, yalnız olmak demektir dostlar. Bu insanlar kendilerini çok yalnız hissederler ve şeytanın yalnızlıklarından faydalanarak onları ele geçireceğini düşünürler. Bu nedenle, kendi korkularına benzer korkulara sahip insanlarla tanıştıkları zaman rahatlama hissi duymaları kaçınılmazdır.

9-) Şeytan korkusunu ileri derecede yaşayan insanlarda beslenme ve düzenli işe/ okula gitme gibi konularda problemler yaşanır.

Şeytan korkusunu ileri derecede yaşayan insanlarda beslenme ve düzenli işe/okula gitme gibi konularda problemler yaşanır.

Öyle ki, bu insanlarda uyku problemi, hissizlik, duygusal bağ kuramama, kendi eksikliklerini başkalarına aktarma ve melankoliye eğilim gösterme gibi durumlar ortaya çıkar. Eğer etrafınızda böyle bir insan varsa, yapabileceğiniz en iyi şey onlara sevgi göstermek ve insani ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmaktır.

10-) Şeytan fobisine sahip insanları kriz anlarında rahatlatacak tek şeyin klasik müzik dinlemek olduğu birçok bilim insanı tarafından öne sürülmüştür.

Şeytan fobisine sahip insanları kriz anlarında rahatlatacak tek şeyin klasik müzik dinlemek olduğu birçok bilim insanı tarafından öne sürülmüştür.

Evet, o kadar negatif ve olumsuz tarafından bahsettik bu fobinin fakat çözüm ne? Yapılan araştırmalara göre, şeytan korkusuna sahip insanları rahatlatmanın ve onları günlük hayata başarılı bireyler olarak döndürmenin en kolay ve sağlıklı yolu, klasik müzik dinlemelerini sağlamak ve ruhlarını bu vesileyle dinlendirebileceklerini göstermektir.

(Alıntıdır)